04/10/2023                                                                                         Επιτροπές Υγειονομικής Εργασίας                                                                            Ξεκίνησαν περίπου το '85 ή το '86. Ως ιδέα ξεκίνησαν μέσα στο νοσοκομείο Al-Maqasid από μια ομάδα γιατρών. Σε εκείνο το στάδιο η ιδέα ήταν η γενική εθελοντική εργασία. Γιατί υπήρχε μια σαφής και σοβαρή έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πολλά χωριά δεν είχαν καθόλου υπηρεσίες υγείας. Όταν μιλάμε για Επιτροπές Υγειονομικής Εργασίας μιλάμε για έναν από τους πρώτους θεσμούς, ο οποίος ιδρύθηκε στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και σε εθελοντική βάση, στην αρχή. Το ταξίδι τους είναι ένα ταξίδι εθελοντισμού και σίγουρα εκείνοι που επωφελούνται από τις υπηρεσίες τέτοιων ιδρυμάτων είναι όσοι έχουν ανάγκη: άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, άνθρωποι που έχουν ειδικές ανάγκες φροντίδας, άνθρωποι που είναι φτωχοί. Και η φτώχεια είναι άφθονη στην κατεχόμενη χώρα.
                                                                                                                                                                Στην πρώτη Ιντιφάντα δημιουργήθηκαν περισσότερα κέντρα υγείας, υπήρχε τεράστιος αριθμός εθελοντών και σιγά σιγά η δουλειά έγινε πιο οργανωμένη. Υπήρχε διοικητικό συμβούλιο, εσωτερικές εκλογές και περισσότερα μέλη. Έφτασε ένα σημείο που είχαμε περίπου 50 ή περισσότερες κλινικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Είμαστε μέρος των ανθρώπων που ζουν μέσα στον λαό της Παλαιστίνης. Όλα διαμορφώνονται από μια πραγματικότητα που ζούμε ως λαός υπό κατοχή. Όχι πως είμαστε διαφορετικοί από άλλους στη πατρίδα μας, αλλά επειδή ο εχθρός στοχεύει τα πάντα στη ζωή μας .. την ίδια μας την Ιστορία, τη φύση της Παλαιστίνης, την κληρονομιά, ακόμα τα σάντουιτς και τα φαλάφελ. 
Νομίζω ότι είναι μέρος μιας πολιτικής για την καταστροφή της ύπαρξης της κοινωνίας μας, για τη διάλυσης και τη διασποράς της. Ακόμα, υποθέτω ότι το καθεστώς κατοχής λέει ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν "εγκληματικές ενέργειες" εναντίον των δυνάμεων κατοχής και παραβιάζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές διαταγές, οι οποίες από μόνες τους είναι καταχρηστικές. Αλλά επιτρέψτε μου να συνεχίσω με αυτήν την υποθετική άποψη: Εντάξει, αφού λες ότι υπάρχουν "παραβατικοί" άνθρωποι τότε γιατί τιμωρείς συλλογικά; Kαι γιατί τιμωρείς ένα ίδρυμα; .. σε ένα ίδρυμα εργάζονται περίπου 300 άνθρωποι. Γιατί θέλεις να τους επιβάλεις συλλογική τιμωρία; Και το θέμα δεν αφορά μόνο τις 300 οικογένειες των εργαζομένων στις Επιτροπές Υγειονομικής Εργασίας, αλλά και ένα πολύ ευρύ κοινό που χρειάζεται τις υπηρεσίες τους σε όλα τα μέρη της Δυτικής Όχθης. 
Η συλλογική τιμωρία με αυτόν τον τρόπο συνιστά έγκλημα πολέμου και, περισσότερο από αυτό, συνιστά σοβαρή παραβίαση της 4ης Σύμβασης της Γενεύης. Επομένως, η ανάγκη του λαού μας είναι η βάση σε αυτό το θέμα. Επομένως, αυτό που έγινε κατά των Επιτροπών Υγειονομικής Εργασίας έγινε, κατά τη γνώμη μου, επειδή διαδραματίζουν βασικό ρόλο: τον ρόλο της ενίσχυσης της παραμονής και της ύπαρξης του λαού μας, ειδικά στα μέρη που στοχεύει η κατοχή. Οπότε δεν αρέσει στο καθεστώς κατοχής κανένας θεσμός που διαδραματίζει αυτό το ρόλο. 
την πραγματικότητα -και το ξέρουν αυτό στο καθεστώς κατοχής- εμείς ως Επιτροπές Υγειονομικής Εργασίας δεν ασκούμε πολιτική ούτε έχουμε σχέση με την πολιτική. Εμείς δραστηριοποιούμε στην παροχή ιατρικής βοήθειας στον λαό μας. Είμαστε ένας καθαρά  επαγγελματικός οργανισμός ή ένωση που εργάζεται στην ιατρική, για να παρέχει υπηρεσίες στον παλαιστινιακό λαό. Αυτό δεν είναι επιθυμητό στο καθεστώς κατοχής. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό από την κατοχή. 
Το άλλο είναι ότι το κράτος κατοχής δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους νόμους του σε κατεχόμενα εδάφη, όπως για παράδειγμα να επιβάλλει τον λεγόμενο "αντιτρομοκρατικό νόμο" του 2016 σε εμάς που ζούμε σε κατεχόμενα εδάφη. Η ισραηλινή δύναμη κατοχής δεν έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της και τους νόμους της στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Είναι κατεχόμενη παλαιστινιακή γη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ως εκ τούτου η επέκταση αυτού του νόμου είναι παράνομη και σημαίνει πολιτική προσάρτησης κατεχομένων εδαφών. Δηλαδή, έτσι, μιλάμε εδώ για επίσημη προσάρτηση, πραγματική προσάρτηση και, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους στον κόσμο. Θα πρέπει να εξετάσουν για άλλη μια φορά όλα τα θέματα και όλους τους ισχυρισμούς της κατοχής, ακόμη και τα υλικά που παρουσιάστηκαν στα δικαστήρια, για να δουν και να δουν ξανά. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα καταλήξουν στο σαφές συμπέρασμα ότι αυτό είναι κατάχρηση, και αυτός ο νόμος στοχεύει το ίδρυμα μας και τον εκφοβισμό των εργαζομένων σε αυτό το ίδρυμα.
Πώς αισθάνομαι; κοιτάξτε .. το συναίσθημά μου είναι οδυνηρό, ειλικρινά. Δηλαδή, πονάω τόσο πολύ. Δηλαδή, με στενοχωρεί αυτό που είδα και βλέπω. Γιατί βρίσκεστε μπροστά σε ένα ίδρυμα που ήταν ένας τίτλος τιμής.. που είναι ακόμα. Διαθέτει ψυχή ζωντανή και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του και να δημιουργεί προγράμματα κοινωνικής δράσης στα απομακρυσμένα, περιθωριοποιημένα και στοχευμένα τμήματα της κοινωνίας μας.. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες οικονομικές δυνατότητες για να συνεχίσει πιο δυναμικά τη πορεία του και αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί και πονάει .. Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, όμως, εξακολουθούν να διαθέτουν μέσα στη ψυχή τους τη θέληση να συνεχίσουν το έργο τους και την αποστολή τους.  
Κατά τη γνώμη μου, αυτό το ίδρυμα από μόνο του είναι ένα μεγάλο μάθημα, που πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να υποστηριχθεί και πρέπει να σταθούμε σθεναρά πίσω από αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε το δρόμο ως το τέλος. Ο στόχος μας πρέπει να επιτευχθεί και να ολοκληρωθεί. 
Σημαίνει ότι απαγορεύεται να κάνουμε πίσω και να απογοητευτούμε. Θα συνεχίσουμε με ό,τι υπάρχει, είτε είναι λίγο, είτε πολύ. Πρέπει να συνεχίσουμε. Και όσοι μας γουστάρουν και μας αγαπούν θα βρίσκονται μαζί μας, θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα μας και να μας στηρίζουν. Και όσοι μας μισούν, ξέρουμε γιατί μας μισούν και γιατί είναι εναντίον μας.. τι να κάνουμε; Αυτή είναι η μοίρα μας .. ήμασταν  κομμάτι αυτής της κοινωνίας δεν ήρθαμε από το κενό.. ούτε από έξω.
27/02/2016                                                                                                               Από τη μήτρα των δεινών του παλαιστινιακού λαού, στην πόλη της Ιερουσαλήμ, προέκυψε η ίδρυση των Επιτροπών Υγείας. Δημιουργήθηκαν το 1985, όταν αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσκλήθηκαν για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.   Η στρατηγική ήταν να χτιστεί μια παλαιστινιακή υποδομή υγείας ως εναλλακτική λύση στα ισραηλινά κατοχικά ιδρύματα. Η αρχή έγινε με την δημιουργία δυο κέντρων υγείας: στο καταυλισμό προσφύγων Jabalia, στη Γάζα, και στο χωριό Άντνα, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Ο οργανισμός των Λαϊκών Επιτροπών έχει περάσει από σημαντικά στάδια και ορόσημα που αντικατοπτρίζονται μέσω της ανάπτυξης των οραμάτων τους.Κατά τη διάρκεια των ετών της Ιντιφάντα Αλ-Ακσά, η οποία ξεκίνησε το 2000, οι “Επιτροπές” τροποποίησαν τη στρατηγική τους για να συμπεριλάβουν την επείγουσα περίθαλψη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δραματικές επιπτώσεις που είχαν στην υγειονομική μέριμνα των πολιτών οι αποκλεισμοί των δρόμων, των χωριών και των πόλεων. Σήμερα, οι Επιτροπές και οι εργαζόμενοί τους αποτελούν μια προοδευτική Παλαιστινιακή μη κρατική δομή υγείας, που εργάζεται με υγειονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινότητας στο Παλαιστινιακό έδαφος.
Οι Επιτροπές λειτουργούν με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στοχεύοντας στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, στην οικοδόμηση μοντέλων ανάπτυξης για όλα τα τμήματα της κοινωνίας-ιδιαίτερα για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους- και στην υπεράσπιση των διεκδικήσεων τους, έτσι ώστε να επηρεαστούν οι πολιτικές και η νομοθεσία προς μια κατεύθυνση επίτευξης μιας ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Μιας ελεύθερης Παλαιστινιακής κοινωνίας στην οποία τα άτομα μπορούν να απολαμβάνουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα μεταξύ των πολιτών και των φύλων.
Ο οργανισμός αυτή τη στιγμή  λειτουργεί 16 κέντρα υγείας και κλινικές. Παρέχει υπηρεσίες γενικής και επείγουσας ιατρικής, γυναικολογικής φροντίδας, υπηρεσίες γενικής ιατρικής, ακτινολογίας, ιατρικά εργαστήρια και κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας χειρουργικής, όπως στο Κέντρο Υγείας Qalqilya και στο Κέντρο Υγείας Beit Sahour.
-Μια γιαγιά από το χωριό Al-Baqa στη Χεβρώνα :”Μια εξέταση αίματος ήρθα να κάνω για να δω αν έχω ζάχαρο. Μία φορά κάθε δύο Παρασκευές.. με ενδιαφέρει η υγεία μου”.                                                                                                                                                        -Μια γυναίκα από τη νότια συνοικία της Χεβρώνας :”Ναι, έρχομαι εδώ γιατί έχουν ιατρούς, φάρμακα και εργαστήριο”.
Οι Επιτροπές ίδρυσαν επίσης δύο κέντρα υγείας, ένα στην πόλη Beit Sahour, το οποίο πήρε το όνομά του από τον αποθανόντα ιδρυτή Ahmed Al-musalmani, και το δεύτερο στην πόλη Tubas.
Ο οργανισμός επίσης στέλνει κινητές μονάδες σε 23 κοινότητες σε περιθωριοποιημένες και απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά στην Παλαιστινιακή κοιλάδα του Ιορδάνη, την Κεντρική Δυτική Όχθη και τη Νότια Χεβρώνα.
-Μια γυναίκα αναφέρει :”Οι Επιτροπές Υγειονομικής Εργασίας  έρχονται σε εμάς κάθε Δευτέρα".
-Δεύτερη γυναίκα:”Έρχονται και με γυναικολόγο μια φορά το μήνα .. Υποφέρουμε από πολλές ελλείψεις. Ευτυχώς που έρχονται σε εμάς γιατί έχουμε πολλά προβλήματα.
Έρχονται και μας δίνουν κάποια φάρμακα. Για παράδειγμα, αν με πονάει η πλάτη..Για εγκαύματα, ναι, μας δίνουν."
Οι επιτροπές πέτυχαν μια ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες τους, μέσω της ίδρυσης του εξειδικευμένου κέντρου Γυναικολογικής Ογκολογίας Dunia στην πόλη της Ραμάλα το 2011. Ήταν το πρώτο κέντρο του είδους του στην Παλαιστίνη όσον αφορά την ύπαρξη και την ποιότητά των υπηρεσιών που παρείχε.
Το ίδρυμα εκτελεί αρκετά εξειδικευμένα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για τον διαβήτη, το πρόγραμμα για χρόνιες ασθένειες, και το πρόγραμμα "υγιές παιδί". Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι το πρόγραμμα υγείας των γυναικών, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τις έγκυες γυναίκες, προγράμματα κοινοτικής ζωής και σεξουαλικής υγείας,  εκπαιδευτικά πρόγραμμα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και ένα πρόγραμμα σχολικής υγείας που εφαρμόζεται στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για ένα από τα πιο εξειδικευμένα προγράμματα, το οποίο καλύπτει 66 δημόσια σχολεία καθώς και σχολεία που ανήκουν σε ιδρύματα.
Μιλά ο Μάζεν Ντάανα, υπεύθυνος προγραμμάτων υγείας στα σχολεία : “Είμαστε μη κυβερνητικός organism;ow. Έχουμε αναλάβει το πρόγραμμα εμβολιασμού στις περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ, όπου δεν μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να εφαρμόσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Προγράμματα τα οποία δεν μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να τα πραγματοποιήσει και δεν μπορούν τα σχολεία να τα πάρουν από το Ισραήλ, τα παρέχουμε εμείς.
Έχουμε 66 σχολεία .. έχουμε σταθερά σχολεία, δηλαδή σχολεία στα οποία στεγάζονται ιατρεία, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται στην αγωγή της υγείας. Εργαζόμαστε επίσης για την ανάπτυξη των μαθητών, την προσωπική υγιεινή, τη σχολική υγιεινή, την περιβαλλοντική υγιεινή, για κάθε τι που συμβάλλει και αφήνει αποτύπωμα και στήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία του μαθητή και της κοινότητας, ακόμη και για τη φεμινιστική ευαισθητοποίηση των γονιών. Έχουμε οργανώσει μαθήματα πρώτων βοηθειών για το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους γονείς και τους μαθητές καθώς και για σχολεία. Φεστιβάλ βιολιού Bensoy και εκπαίδευση υγείας.”
Ο οργανισμός διαχειρίζεται και εποπτεύει αναπτυξιακά προγράμματα και κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αποκατάστασης, με βάση την κοινότητα στο νότο. Το συγκεκριμένο ίδρυμα ξεκίνησε το 1994 και αποτελείται από δύο μονάδες: τη μονάδα αποκατάστασης στο Κέντρο Υγείας Halhul, το πρόγραμμα αποκατάστασης της κοινότητας, και τη μονάδα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Νεολαίας Ιερουσαλήμ, το οποίο περιλαμβάνει τρία προγράμματα: πρόγραμμα ενίσχυσης του ρόλου της νεολαίας στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία, το πρόγραμμα προώθησης της συμμετοχής των νέων, που λειτουργεί σε έξι ανατολικές περιοχές στην Ιερουσαλήμ και τέλος το πρόγραμμα Χαναάν.
Eκτός από το κέντρο Nidal για την προώθηση της κοινοτικής ανάπτυξης το 1998 άνοιξε στην παλιά πόλη της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ το κέντρο Οάσης για άτομα με μέτρια διανοητική αναπηρία, το οποίο εργάζεται-σύμφωνα με ένα ολιστικό πρόγραμμα- για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία μέσω μερικών απλών εργαστηρίων, όπως η ανακύκλωση χαρτιού και η κατασκευή κεριού.                                                                                                 Το ίδιο έτος, ο οργανισμός ξεκίνησε την λέσχη ηλικιωμένων στην πόλη Beit Sahour. Βασικός στόχος της λέσχης είναι οι ηλικιωμένοι και οι ηλικιωμένες να διάγουν ανεξάρτητη και αξιοπρεπή ζωή δίχως κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών για την  ενίσχυση, την ευαισθητοποίηση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων της τρίτης ηλικίας. Επιπλέον ο οργανισμός επιβλέπει το νηπιαγωγείο των Ποιμένων. Παρέχει επίσης την ευκαιρία στα παιδιά με αναπηρίες να μη διαχωρίζονται απ’ τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες του ενώ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολιτιστική και πνευματική καλλιέργεια των νέων ανθρώπων. Το 2000, ο οργανισμός άνοιξε το κέντρο Jadal, ένα Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης.                                                             Το ίδρυμα διοικείται από εκτελεστικό όργανο αποτελούμενο από διευθυντές τμημάτων, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή, που ενεργεί σύμφωνα με τις πολιτικές και τις οδηγίες του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο, εκτός από τον Πρόεδρό του, εκλέγεται κάθε δύο χρόνια, άμεσα και με διαφανή δημοκρατικό τρόπο. Ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος του 2014, 230 μόνιμοι υπάλληλοι και ένας αριθμός άλλων συμβασιούχων εργαζομένων παρέχουν αποτελεσματικά υπηρεσίες υγείας και ανάπτυξης σε περίπου 300.000 πολίτες ετησίως, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δομή του οργανισμού. Τα διοικητικά και χρηματοοικονομικά συστήματα και οι διαδικασίες του, καθώς και οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις, που υποβάλλονται στα μέλη του γενικού οργάνου του και δημόσια στις κοινότητες και στο ευρύτερο κοινό, έχουν μεγάλη διαφάνεια όσον αφορά τις οικονομικές και διοικητικές επιδόσεις.                                                                                          -Διευθύντρια του Οργανισμών Επιτροπών υγειονομικής εργασίας Shatha Odeh: “ Οι κοινότητες για μας είναι οι εταίροι μας. Οι τοπικές κοινότητες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αποτελούν βασικό εταίρο. O οργανισμός ακολουθεί πολιτικές που υποστηρίζουν τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες, τις φτωχότερες και επίσης τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες στην κοινωνία- ειδικά τους ηλικιωμένους, τη νεολαία, τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία. Υποστηρίζουμε τη χρηστή διαχείριση προωθώντας διαφανείς πρακτικές, ενισχύοντας τις πρακτικές λογοδοσίας μέσω ορθολογιστικών διαδικασιών διαχείρισης. Με βάση αυτό, το ίδρυμα απολαμβάνει καλή φήμη και ευρείες σχέσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην παρουσία του σε πολλούς διεθνείς συνασπισμούς και φόρουμ, τηρώντας τη φιλοσοφία να απορρίπτει την υπό όρους χρηματοδότηση που δεν συνάδει με την ατζέντα, τις προτεραιότητες και το όραμά του. Προσβλέπει πάντα στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και στην εξωτερική υποστήριξη, σύμφωνα με το όραμα και τις πολιτικές της για την παροχή υπηρεσιών υγείας και ανάπτυξης, καθώς και σε έναν εθνικό ορίζοντα που συμβάλλει στη διαδικασία απελευθέρωσης και χειραφέτησης από την κατοχή και στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία επικρατεί η δικαιοσύνη. 

28/12/2023                                                                                                      Το νοσοκομείο Al Awda, που βρίσκεται στην βόρεια Γάζα και μέχρι πρόσφατα προσέφερε βασικές ιατρικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 116.000 πρόσφυγες της περιοχής, τώρα είναι εκτός λειτουργίας. Τέλη Νοέμβρη οι Ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή εκκένωσης τόσο στους ασθενείς όσο και στους εκτοπισμένους, αλλά εκατοντάδες κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού προσωπικού, δεν μπορούσαν να φύγουν φοβούμενοι τις εξωτερικές επιθέσεις. Στις 21 Νοεμβρίου οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” ανέφεραν πως δύο άτομα από το προσωπικό τους σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο και δεκάδες από το ιατρικό προσωπικό και τους εκτοπισμένους ανθρώπους σκοτώθηκαν σε άλλες επιδρομές στο κτίριο του νοσοκομείου. "Η συνάδελφος μου ήταν σε αυτό το χώρο, πήγε να πάρει υλικά αλλά Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν, όπως βλέπετε εδώ και εκεί, πυροβολήθηκε και έπεσε κάτω." Στις 30 Δεκεμβρίου το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 240 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στο νοσοκομείο, περικυκλωμένοι από Ισραηλινούς σκοπευτές και δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό και φαγητό.
Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο νοσοκομείο προκαλώντας καταστροφές στις εγκαταστάσεις και συλλαμβάνοντας δεκάδες άντρες. “Ήταν αδιέξοδο. Οι Ισραηλινοί σκοπευτές πυροβολούσαν όποιον κινούταν, οι Ισραηλινές δυνάμεις μας απομόνωσαν, μας ανάγκασαν να βγάλουμε τα ρούχα μας. Μετά από αυτό, απελευθέρωσαν κάποιους και συνέλαβαν άλλους, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού προσωπικού". Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 23 νοσοκομεία και πάνω από 15 κλινικές στη Γάζα έχουν κλείσει από τα τέλη Οκτωβρίου από τις Ισραηλινές επιθέσεις στις νοσοκομειακές μονάδες αλλά και την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού. Άνθρωποι που βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο αλλά και εκατοντάδες κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού προσωπικού, δεν μπορούσαν να φύγουν φοβούμενοι τις εξωτερικές επιθέσεις. Στις 21 Νοεμβρίου οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” ανέφεραν πως δύο άτομα από το προσωπικό τους σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο, δεκάδες από το ιατρικό προσωπικό και τους εκτοπισμένους ανθρώπους σκοτώθηκαν σε άλλες επιδρομές στο κτίριο του νοσοκομείου. "Η συνάδελφος μου ήταν σε αυτό το χώρο, πήγε να πάρει υλικά αλλά Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν, όπως βλέπετε εδώ και εκεί, πυροβολήθηκε και έπεσε κάτω."                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Στις 30 Δεκεμβρίου το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 240 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στο νοσοκομείο, περικυκλωμένοι από Ισραηλινούς σκοπευτές, δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό και φαγητό. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο νοσοκομείο προκαλώντας καταστροφές στις εγκαταστάσεις και συλλαμβάνοντας δεκάδες άντρες. 
Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο νοσοκομείο προκαλώντας καταστροφές στις εγκαταστάσεις και συλλαμβάνοντας δεκάδες άντρες. "Ήταν αδιέξοδο, οι Ισραηλινοί σκοπευτές πυροβολούσαν όποιον κινούταν, οι Ισραηλινές δυνάμεις μας απομόνωσαν, μας ανάγκασαν να βγάλουμε τα ρούχα μας μετά από αυτό, αυτοί απελευθέρωσαν κάποιους και συνέλαβαν άλλους, συμπεριλαμβανομένων και το ιατρικό προσωπικό." Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 23 νοσοκομεία και πάνω από 15 κλινικές στη Γάζα έχουν κλείσει από τις Οκτωβρίου, από τις Ισραηλινές επιθέσεις στις νοσοκομειακές μονάδες αλλά και την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού.
28/02/2024                                                                                           Muhammad Salha, Αναπληρωτής Διευθυντής του Νοσοκομείου Al-Awda στη βόρεια Γάζα. “Το Νοσοκομείο Al-Awda στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, έχει σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του λόγω της σοβαρής έλλειψης ιατρικών προμηθειών, φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και λόγω έλλειψης καυσίμων ντίζελ. Δεν υπάρχει πλέον ένα λίτρο για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Οι μικρές γεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν. Πριν λίγο καιρό δουλεύαμε με τις μεγάλες γεννήτριες. Εδώ και πολύ καιρό, μετά την έναρξης της επίθεσης, οι μεγάλες γεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν.. τώρα ακόμη και οι μικρές γεννήτριες έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Δεν υπάρχει ούτε λίτρο καυσίμου μέσα στις δεξαμενές. Θα μεταφερθούμε τώρα στο Τμήμα χειρουργικών επεμβάσεων. Οι εγχειρήσεις έχουν ανασταλεί. Τα δύο χειρουργεία πλέον δεν λειτουργούν. Αυτό το χειρουργείο σταμάτησε με την προηγούμενη επίθεση που δέχτηκε το νοσοκομείο .. από την ίδια επίθεση καταστράφηκε και το δωμάτιο νοσηλείας και αναμονής.”  
“Εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των χειρουργείων έχουν ακυρωθεί 46 γυναικολογικές επεμβάσεις, γεγονός που φέρνει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή αυτών των γυναικών.. δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να τις μεταφέρουμε σε κυβερνητικά νοσοκομεία, γιατί και αυτά σταμάτησαν να λειτουργούν από χθες και δεν μπορούν πια να παρέχουν γυναικολογικές φροντίδες ούτε μαιευτικές. Και εδώ γίνονται ορθοπεδικές εγχειρήσεις και γενικές επεμβάσεις όπως και καισαρικές και διορθωτικές ορθοπεδικές, για να μην ακρωτηριαστούν τα άκρα .. είμαστε το νοσοκομείο που έχει την αποκλειστικότητα στη βόρεια Γάζα στις διορθωτικές ορθοπεδικές επεμβάσεις.”
Χειρουργός από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα:
"Η αίθουσα των επεμβάσεων ήταν γεμάτη οπότε αρχίσαμε να χειρουργούμε κάτω στο πάτωμα του διαδρόμου. Η κυρία που βλέπετε έχει φέρει την 13χρονη κόρη της σε αναπηρικό αμαξίδιο και εγώ εδώ στο έδαφος χειρουργώ τον  μικρότερο γιο της περίπου εννέα ετών που έχει ένα ημιακρωτηριασμένο πόδι. Έχουμε έλλειψη υλικού και έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά, έτσι ακρωτηριάζουμε με ελαφρά νάρκωση.                                              Βλέπετε τον άλλο άνθρωπο αυτός είναι ο αναισθησιολόγος, προσπαθεί να κρατήσει το στόμα του μικρού ανοιχτό για να αποφύγει την ασφυξία.                                     
Τον ακρωτηριάσαμε μπροστά στη μητέρα του και την αδερφή του, γιατί δεν υπάρχει καθόλου χώρος και η αδερφή του που και αυτή περιμένει για μια ακόμη επέμβαση. Δεν μπορείτε να  το φανταστείτε αυτό ένα 13χρονο κορίτσι περιμένει να χειρουργηθεί βλέποντας εμένα να ακρωτηριάζω το πόδι του αδελφού της κάτω από τον αστράγαλο της. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση αυτό είναι το καλύτερο δυνατόν δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
Ελπίζουμε να μεταδώσετε αυτή τη εικόνα στον κόσμο σε όλο τον κόσμο....."
02/12/2021                                                                                               “Το όνομα μου είναι Dr Hafez Abukhussa.  Είμαι πλαστικός χειρουργός επανόρθωσης. Ξεκίνησα από την πρώτη μέρα που οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” άρχισαν την αποστολή τους εδώ, από το 2018 μέχρι σήμερα.” 
“Το όνομα μου είναι Dr Mohamed Obaid, Είμαι ορθοπεδικός σύμβουλος χειρουργείου και είμαι εξειδικευμένος στην επανορθωτική χειρουργική. Έχουμε πολλές δύσκολες περιπτώσεις είτε από τραυματισμούς, είτε από πυροβολισμούς, είτε από εκρήξεις, κυρίως γιατί έχουμε πολλούς πολέμους εδώ στην Γάζα. Εδώ στο MSF είμαστε ο πρώτος οργανισμός που δουλεύει με ορθοπλαστικούς στο ΟΤ την ίδια στιγμή. Οπότε έχουμε μαζί τις δύο επεμβάσεις, και την ορθοπεδική και την πλαστική επέμβαση. Αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα γιατί και οι δύο χειρουργοί μαζί προγραμματίζουν με τη ματιά στο μέλλον του ασθενούς. Κανένα λάθος δεν γίνεται γιατί έχουν καλό προγραμματισμό. Λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι αυτού του είδους οι τραυματισμοί είναι από βολές ελεύθερων σκοπευτών. Η σφαίρα, όταν χτυπά το σώμα,  κάνει μεγάλη κοιλότητα, με απώλειες οστών, λεπτών ιστών και μυών. Και αυτού του είδους οι τραυματισμοί απαιτούν μακροπρόθεσμη θεραπεία και αντιμετώπιση.” 
“Πολλές φορές ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται 10 χειρουργεία, άλλες περισσότερα. Ακολουθούμε τον ασθενή και όταν αυτός βγάλει τη συσκευή και αφού περπατήσει, για να ελέγχουμε ότι δεν υπάρχει επιπλοκή ή επαναμόλυνση.. για να μπορεί να γυρίσει στην κοινότητα του και  στη δουλειά του. Ο σκοπός της ομάδας μας είναι να επιτύχει τουλάχιστον το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τον ασθενή.” 
“Υπέστη πολλές επεμβάσεις, έκανα εγχείρηση εκκαθάρισης και 6 ακόμη επεμβάσεις για να αλλάξουν το υλικό. Η κατάσταση μου ήταν πολύ σοβαρή.. Δόξα το Θεό, με την βοήθεια του MSF βελτιώνομαι σιγά σιγά. Ο τραυματισμός που είχα ήταν ένα μεγάλο άνοιγμα στο κόκκαλο που ήταν περίπου 7 εκ μήκος. Δόξα το Θεό, το κόκκαλο επιδιορθώθηκε και δεν είναι πλέον τόσο εμφανές. Σε έναν δύο μήνες θα βγάλω τη συσκευή.”
“ Όταν παραλαμβάνουμε ασθενή που είναι υποψήφιος για ακρωτηριασμό, που έχει σταλεί σε εσένα  για ακρωτηριασμό και εσύ επενδύεις πάνω του , δίνοντας του καλύτερη αντιμέτωπη και περίθαλψη και μετά από αυτό τον βλέπεις να περπατά, αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα, που μας δίνει τη δυνατότητα και τη δύναμη να δουλέψουμε περισσότερο...και περισσότερο.”
10/11/2023                                                                                            Βίντεο που τράβηξαν υγειονομικοί του νοσοκομείου Αλ-Άουντα και μεταδόθηκε από κανάλι της εφημερίδας The Times και The Sunday Times, όπου περιγράφονται οι σκηνές την ώρα που ο στρατός του σιωνιστικού κράτους βομβάρδιζε τον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου και τις γύρω οικίες του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων Τζαμπάλια. Όπως βλέπετε στο βίντεο μέσα μέσα στα ασθενοφόρα υπήρχαν οι τραυματιοφορείς και νοσηλευτές... 
11/11/2023                                                                                              Βίντεο που τραβήχτηκε από μέλος του νοσοκομείου Al-Awda στη βόρεια Γάζα και δόθηκε στο κανάλι Αλ-Τζαζίρα και δείχνει τα πρώτα λεπτά μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στις 10/11/2023. Στο βίντεο μιλάει με το κινητό του ο διευθυντής του Αλ-Άουντα Ahmed Muhanna και περιγράφει την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νοσοκομείο και τον πανικό που κράτησε μέσα στις κλινικές του, και ειδικά στη παιδιατρική κλινική και στο μαιευτήριο. Ο διευθυντής, που ακόμα η τύχη του αγνοείται μετά την απαγωγή του μαζί με 7 άλλους υγειονομικούς του νοσοκομείου Αλ-Άουντα, δηλώνει στο βίντεο ότι ο ανελέητος αυτός βομβαρδισμός των σιωνιστών καταχτητών δεν πρόκειται να πτοήσει και να λυγίσει το προσωπικό του νοσοκομείου από το να συνεχίσει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας.
Τα πρώτα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό συνεργείο του αραβικού καναλιού Αλ-Τζαζίρα έξω από το νοσοκομείο Αλ-Άουντα στη Τζαμπάλια μετά την επίθεση με οβίδες από το σιωνιστικό στρατό που έπληξαν το νοσοκομείο στις 10/11/2023. Η επίθεση αυτή, όπως βλέπετε στο βίντεο, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο εξωτερικό χώρο του νοσοκομείο και σε πολλά σταθμευμένα ασθενοφόρα του Αλ-Άουντα και του Ερυθρού Ημισέληνου. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν πολλοί επισκέπτες και υγειονομικοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εξωτερικό χώρο. Ευτυχώς από την επίθεση αυτοί δεν υπήρχαν νεκροί.
10/11/2023                                                                                               Τα πρώτα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό συνεργείο του αραβικού καναλιού Αλ-Τζαζίρα έξω από το νοσοκομείο Αλ-Άουντα στη Τζαμπάλια μετά την επίθεση με οβίδες από το σιωνιστικό στρατό, που έπληξαν το νοσοκομείο στις 10/11/2023. Η επίθεση αυτή, όπως βλέπετε στο βίντεο, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο εξωτερικό χώρο του νοσοκομείο και σε πολλά σταθμευμένα ασθενοφόρα του Αλ-Άουντα και του Ερυθρού Ημισέληνου. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν πολλοί επισκέπτες και υγειονομικοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εξωτερικό χώρο. Ευτυχώς από την επίθεση αυτοί δεν υπήρχαν νεκροί.
24/12/2023                                                                                                “Πριν 16 ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έφτασαν κοντά στο νοσοκομείο και μας περικύκλωσαν. Eίχαν το νοσοκομείο σε πολύ στενή πολιορκία και μας εμπόδισαν να βγούμε ή να εισέλθουμε. Όλη αυτή την περίοδο υποφέρουμε από έλλειψη καυσίμων, έλλειψη τροφίμων και έλλειψη ιατρικών προμηθειών. Τη στιγμή που οι σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής έφτασαν στο νοσοκομείο, μέσα του βρίσκονταν 38 ασθενείς και τα πληρώματα ήταν παρόντα. Υπάρχουν περίπου 70 εργαζόμενοι υγειονομικοί, μεταξύ των οποίων ιατρικό προσωπικό όλων των τμημάτων, νοσηλευτές, ακτινολογικό εργαστήριο, φαρμακείο και διοικητικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας, το νοσοκομείο δεχόταν επιθέσεις του πυροβολικού. Τρεις γιατροί που εργάζονταν στο νοσοκομείο και ένας συνοδός ασθενούς έπεσαν μάρτυρες. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, πέντε υπάλληλοι σκοτώθηκαν. Όποιος κινούνταν ή εμφανιζόταν σε ένα από τα παράθυρα, δεχόταν σφαίρες από ελεύθερους σκοπευτές της κατοχής. Πριν από τρεις ημέρες, την Τρίτη, μας κάλεσαν οι δυνάμεις κατοχής και μας ζήτησαν να βγούμε στο προαύλιο του νοσοκομείου. Μας ζήτησαν να βγάλουμε όλα τα ρούχα ακόμα και τα εσώρουχά και μετά κατεβήκαμε. Μας οδήγησαν σε έναν μέρος που απέχει από εδώ περίπου 300 με 400 μέτρα μακριά και μας ανέκριναν. Στη συνέχεια, μια μεγάλη ομάδα από εμάς συνελήφθη, με επικεφαλής τον διευθυντή του νοσοκομείου, Δρ. Ahmed Muhanna, και οι πέντε συνάδελφοί μας εκτός από τους επτά από τους συντρόφους μας. Συνελήφθησαν και βρίσκονται ακόμη στις δυνάμεις κατοχής. Δώδεκα υπάλληλοι, σύντροφοι και ασθενείς εξακολουθούν να κρατούνται αυτή τη στιγμή.”
“..γεγονός που σημαίνει ότι έγιναν περισσότερες από μία επεμβάσεις σε ασθενείς, γιατί δεν κάνουμε μεταγγίσεις αίματος.. γιατί η μετάγγιση αίματος είναι πολύ περιορισμένη καθώς έχει κλείσει η τράπεζα αίματος. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους και πρόωρα μωρά που γεννήθηκαν στις 30- 31 εβδομάδες. Έχουμε έλλειψη σε πολλές συσκευές στο μαιευτήριο. Απευθύνουμε σε όλη την διεθνή και ανθρωπιστική κοινότητα έκκληση να σταματήσουν αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον του λαού μας.” 
Η πρώτη μητέρα που εμφανίζεται στο βίντεο : "Ήρθα στο νοσοκομείο Αλ-Άουντα- παρά τους κινδύνους- από την συνοικία Αλ-Ζαιτούν (Ελαιώνας) για να γεννήσω, γιατί από τους βομβαρδισμούς δεν είχαμε καμία ελπίδα να γεννήσω στην ίδια συνοικία ούτε στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, ούτε στο Αλ-Σαχάμπα, ούτε στο νοσοκομείο των Βαπτιστών .. ήταν πολύ δύσκολος ο δρόμος μας για να φτάσουμε εκεί. Είχαν βομβαρδίσει τα πάντα, σπίτια, δρόμους.. και όλοι οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι, καθώς από τις βόμβες έπεφταν τα σπίτια πάνω στους δρόμους. Φοβόμουν πολύ πως θα έχανα το παιδί" 
Η δεύτερη μητέρα που εμφανίζεται στο βίντεο : "Ηταν προγραμματισμένο να γεννήσω φυσιολογικά, αλλά από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς στη περιοχή είχα αιμορραγία και αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε νοσοκομείο και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το νοσοκομείο Αλ-Άουντα που ακόμα λειτουργούσε το μαιευτήριο του .. και έτσι δεν κατάφερα να γεννήσω φυσιολογικά και γέννησα με καισαρική"
Σας επιβεβαιώνω ότι το νοσοκομείο Αλ-Άουντα θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Και τα πιο σημαντικά είναι η διακοπή παροχής καυσίμων και η διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο νοσοκομείο .. εμείς επιμένουμε να συνεχίζουμε το έργο μας, έστω με εναλλακτικά και απλά και πρωτόγονα μέσα που καταφεύγουν οι χειρουργοί μας, που -όπως τους βλέπετε- χρησιμοποιούν φακούς που λειτουργούν με μπαταρίες. Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε τον κόσμο από οποιοδήποτε μέρος στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις από αναγκαία φάρμακα και ιατρικά και χειρουργικά μέσα μετά από 36 μέρες της έναρξης του πολέμου ..τα εμπόδια μπροστά στα υγειονομικά μας πληρώματα είναι τεράστια, αλλά προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες .. Σας καλούμε να επισπεύσετε να μας παρέχετε τα απαραίτητα καύσιμα και καλούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον UNRWA και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να επισπεύσουν να μας παρέχουν τα απαραίτητα που χρειάζεται το νοσοκομείο για να συνεχίσει το έργο του και να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες υγείας και φροντίδας στους τραυματίες του πολέμου και στη μαιευτική κλινική".
13/11/2023                                                                                                Το νοσοκομείο Al-Awda στην πόλη Jabaliya, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας- παρά το χτύπημα που δέχτηκε- έμεινε το μόνο ικανό νοσοκομείο που μπορούσε να πραγματοποιήσει καισαρικές εγχειρήσεις. Οι γιατροί που εργάζονται στο νοσοκομείο λένε ότι συνεχίζουν το έργο τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ένας ιατρός στη μαιευτική κλινική δηλώνει ότι αρκετά νεογνά έχασαν τη ζωή τους λόγω της διακοπής ρεύματος και της εξάντλησης πολλών προμηθειών: "Είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και σε όλη τη βόρεια που δέχεται περιπτώσεις για καισαρικές τομές, για γυναικολογικές υπηρεσίες και γενική μαιευτική. Γιατί όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα και στο βορρά πολιορκήθηκαν, χτυπήθηκαν και στο βορρά, βγήκαν εκτός λειτουργίας. Έχει γίνει υποχρέωση για τους υγειονομικούς στο Αλ-Άουντα να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας. Μόνο χθες κάναμε 16 καισαρικές κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Υπήρχαν περιπτώσεις πολύ σοβαρής αιμορραγίας και χωρισμού στον πλακούντα λόγω δυσκολίας πρόσβασης. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και η πολιορκία έφεραν τεράστιες δυσκολίες στη δουλειά και και στη παροχή περίθαλψης και έχουμε σοβαρό πρόβλημα στις υπηρεσίες μετάγγισης.”